Η Χαλκίδα στα χρόνια γερμανικής κατοχής (φωτογραφίες)

Δημοσιεύθηκε 29 Οκτωβρίου, 2021

Ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος έφερε την Εύβοια όπως και όλη την Ελλάδα υπό Ιταλική και Γερμανική κατοχή σηματοδοτώντας μία περίοδο εξαθλίωσης των κατοίκων αλλά και τη γέννηση της αντίστασης ενάντια στον εισβολέα.

Αρχικά, στις 16 και 18 Απριλίου 1941, γερμανικά στούκας βομβάρδισαν τη Χαλκίδα, τα Λουτρά Αιδηψού, την Ερέτρια, την Αμάρυνθο, το Αλιβέρι, τη Νέα Αρτάκη, τη Λίμνη, τους Ωρεούς και την Παραλία Κύμης. Στις 25 Απριλίου 1941 γερμανικός στρατός εισέβαλε στη Χαλκίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιτάχθηκαν από τη γερμανική διοίκηση το «Κόκκινο Σπίτι», τα ξενοδοχεία «Παλίρροια» και «Εθνικόν» καθώς και άλλα 70 κτίρια.

Οι Γερμανοί αποχώρησαν οριστικά από τη Χαλκίδα στις 14-15 Οκτωβρίου 1944. Έφευγαν με όποιο θαλάσσιο μέσον έβρισκαν. Προορισμός τους ήταν ο Βόλος και από εκεί η Γερμανία.

Συλλέξαμε μερικές σπάνιες φωτογραφίες από την Γερμανική κατοχή στη Χαλκίδα και σας τις παρουσιάζουμε…

Οι φωτογραφίες είναι από τις σελίδες στο facebook: Φωτογραφίες της παλιάς Χαλκίδας και Crazy Water fm Chalkida. Και τις έχουν δημοσιεύσει οι: Γιώργος Κοκοπίπης, Ιωάννης Νάνος, Νίκος Καρατζάς, Loukas Alex

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram