Η πιο σημαντική άσκηση για να κρατηθείς σε φόρμα, σύμφωνα με το Harvard

Δημοσιεύθηκε 19 Απριλίου, 2023

Είναι ίσως το πιο υποτιμημένο και ταυτόχρονα το πιο πολύτιμο μέρος μιας προπόνησης. Στην πραγματικότητα είναι μια σωματική άσκηση που μπορεί να «σταθεί» μια χαρά και από μόνη της, καθώς υποστηρίζει τόσο τη δύναμη, όσο και την ελαστικότητα των μυών του σώματός μας. Ο λόγος φυσικά για το stretching, δηλαδή τις ταπεινές διατάσεις.

Οι διατάσεις είναι πιο σημαντικές από όσο νομίζεις. Στην πραγματικότητα, οι ασκήσεις ευελιξίας είναι εξίσου σημαντικές με μια προπόνηση καρδιαγγειακής άσκησης και μυϊκής ενδυνάμωσης. Οι επιστήμονες του Harvard, έχουν επίσης εξηγήσει αναλυτικά ότι οι διατάσεις, οι οποίες συχνά δεν θεωρούνται σύστημα εκγύμνασης, είναι πιο σημαντικές για να σε κρατήσουν σε φόρμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί οι διατάσεις είναι σημαντικές;
Οι διατάσεις διατηρούν τους μύες ευέλικτους, δυνατούς και υγιείς. Το σώμα μας χρειάζεται αυτή την ευελιξία για να διατηρήσουμε ένα εύρος κινήσεων. Χωρίς αυτή, οι μύες συρρικνώνονται και χάνουν την αποδοτικότητά τους. Γεγονός που μπορεί να επιβαρύνει τις αρθρώσεις, οδηγώντας σε τραυματισμούς, πόνους και σωματικές βλάβες.

Οι τακτικές διατάσεις κρατούν τους μύες δυνατούς και ευέλικτους και αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε άλλη σωματική άσκηση δεν θα ασκήσει υπερβολική πίεση στους μυς.

Οι υγιείς μύες βοηθούν επίσης σε προβλήματα ισορροπίας.

Από πού να αρχίσω
Η ιδέα των καθημερινών διατάσεων μπορεί να σου φαίνεται ιδιαίτερα απαιτητική. Ωστόσο, οι επιστήμονες του Harvard υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζεται να τεντώνεις κάθε μυ που έχεις.

Οι κρίσιμες περιοχές είναι στα κάτω άκρα: Οι γάμπες, οι οπίσθιοι μηριαίοι, οι καμπτήρες του ισχίου στη λεκάνη και οι τετρακέφαλοι. Το τέντωμα των ώμων, του λαιμού και της πλάτης είναι επίσης ευεργετικό.

Οι ίδιοι συνιστούν ένα πρόγραμμα καθημερινών διατάσεων ή τουλάχιστον τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Το σωρευτικό αποτέλεσμα του stretching
Το να κάνεις stretching σήμερα, φυσικά δεν θα σου δώσει ως δια μαγείας την υπέρτατη ευελιξία. Θα χρειαστεί να το κάνεις συχνά και να παραμείνεις αφοσιωμένη στη διαδικασία.

Στην πραγματικότητα οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ακριβώς επειδή οι μύες του σώματός σου, μπορεί να είναι «σφιγμένοι» λόγω π.χ. ενός καθιστικού τρόπου ζωής, λίγες μέρες με διατάσεις δεν θα κάνουν τη διαφορά.

Για να αποκτήσουν οι μύες την επιθυμητή ευελιξία, χρειάζονται εβδομάδες έως μήνες, ενώ απαραίτητο είναι να τηρείς πιστά ένα πρόγραμμα διατάσεων.

Σωστή εκτέλεση
Παλιά πιστεύαμε ότι οι διατάσεις ήταν απαραίτητες για να ζεσταθούν οι μύες και να προετοιμαστούν για οποιαδήποτε δραστηριότητα.

Ωστόσο, η αυξανόμενη έρευνα έχει δείξει ότι το τέντωμα των μυών πριν ζεσταθούν, μπορεί να τους βλάψει.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, όταν το σώμα είναι “κρύο”, οι μυϊκές ίνες δεν είναι προετοιμασμένες για οποιαδήποτε άσκηση και μπορεί εύκολά να καταπονηθούν.

Το μόνο που χρειάζεται για να ζεσταθούν οι μύες πριν από τις διατάσεις, είναι 5 έως 10 λεπτά ελαφριάς δραστηριότητας, όπως ένα γρήγορο περπάτημα. Οι διατάσεις μπορεί να γίνουν επίσης μετά από αερόβια άσκηση ή προπόνηση με βάρη.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram