Η «άγνωστη» αλλά πολύτιμη για την υγεία βιταμίνη

Δημοσιεύθηκε 14 Οκτωβρίου, 2023

Όταν μιλάμε για θρεπτικά συστατικά, οι βιταμίνες έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή μας. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις δημοφιλείς βιταμίνες του συμπλέγματος B, τη βιταμίνη C ή ακόμα και την D, υπάρχουν άλλες, λιγότερο δημοφιλείς. Ωστόσο εξίσου σημαντικές για την υγεία.

Βιταμίνη Κ: Αυτή η άγνωστη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η βιταμίvη Κ, είναι εξίσου απαραίτητη για την καλή μας υγεία αφού κρίνεται ως ζωτικής σημασίας για την πήξη του αίματος, και όχι μόνο.

Ο όρος στην πραγματικότητα χρησιμοποιείται για να περιγράψουμε μια οικογένεια ενώσεων με κοινή χημική δομή.

Πρόκειται για μια λιποδιαλυτή βιταμίνη με δύο μορφές:

  • Τη βιταμίνη Κ1 (φυλλοκινόνη)

Βρίσκεται κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και αποτελεί την κύρια διαιτητική πηγή της βιταμίνης Κ. Η μορφή αυτή της βιταμίνης Κ συμμετέχει στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης και θεωρείται ότι αποτελεί τη «φυτική μορφή» της.

  • Τη βιταμίνη Κ2 (μενακινόνη)

Συντίθεται κυρίως από εντερικά βακτήρια και απορροφάται σε μικρό βαθμό από το παχύ έντερο. Μπορεί επίσης να βρεθεί σε μικρές ποσότητες σε ζωικά τρόφιμα ή τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Βιταμίνη Κ, σε αντίθεση με τις άλλες λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, D, E), κυκλοφορεί σε μικρές ποσότητες στο αίμα, καθώς μεταβολίζεται πολύ γρήγορα και στη συνέχεια αποβάλλεται από τον οργανισμό

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όταν προσλαμβάνουμε τη βιταμίvη Κ1, το σώμα μας διατηρεί μόλις το 30%-40%, ενώ το υπόλοιπο 60 με 70% αποβάλλεται.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram