Ζάχαρη: Πόση μπορούμε να καταναλώνουμε για να μην κινδυνεύσει η υγεία μας

Δημοσιεύθηκε 2 Μαΐου, 2023

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη παχυσαρκίας, διαβήτη, κατάθλιψης, καρδιαγγειακών, καρκίνου κλπ.

Προσπαθώντας να προσδιορίσουν την ποσότητα της ζάχαρης που μπορεί κάποιος να καταναλώνει χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την υγεία του, οι ερευνητές έκαναν ανασκόπηση 73 μελετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καταρχήν επαλήθευσαν την επικίνδυνη συσχέτιση της ζάχαρης με ορμονικές και μεταβολικές παθήσεις, καρδιοπάθειες, καρκίνο, άσθμα, προβλήματα στα δόντια, κατάθλιψη και πρόωρο θάνατο.

Κάθε αύξηση κατά ένα ρόφημα με ζάχαρη την εβδομάδα, συνδέθηκε με 4% αύξηση του κινδύνου ουρικής αρθρίτιδας.

Κάθε ημερήσια αύξηση κατά 250 ml της κατανάλωσης ροφημάτων με ζάχαρη, συνδέθηκε με 17% μεγαλύτερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Κάθε ημερήσια αύξηση κατά 25 γραμμάρια της πρόσληψης φρουκτόζης, συνδέθηκε με 22% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος.

Οι ερευνητές συνιστούν τον περιορισμό της κατανάλωσης ροφημάτων με ζάχαρη σε όχι περισσότερο από ένα την εβδομάδα (περίπου ένα κουτάκι αναψυκτικού) και την καθημερινή πρόσληψη ζάχαρης σε κάτω από 25 γραμμάρια (περίπου 6 κουταλάκια του γλυκού).

Με βάση τα ευρήματα τα οποία προκύπτουν από μελέτη παρατήρησης και συμβαδίζουν με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο, το ασφαλές όριο καθημερινής κατανάλωσης ζάχαρης είναι τα έξι κουταλάκια του γλυκού.

«Ο περιορισμός της πρόσθετης ζάχαρης στα 6 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα δεν προκαλεί έκπληξη γιατί αυτή είναι η σύσταση της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας εδώ και χρόνια», λέει η διατροφολόγος Lauren Harris-Pincus, ιδρύτρια του Nutrition Starring YOU.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram