Επτά tips για να κοιμάστε καλύτερα το βράδυ

Δημοσιεύθηκε 30 Αυγούστου, 2023

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη σωματική και ψυχική υγεία. Οι ενήλικες χρειάζονται επτά με οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ, ωστόσο, εξίσου σημαντική είναι και η καλή του ποιότητα.

Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν για να κοιμηθείτε καλύτερα;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθήστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου

Η ποιότητα του ύπνου βελτιώνεται σημαντικά εάν κοιμάστε και ξυπνάτε την ίδια περίπου ώρα κάθε μέρα. Με τον τρόπο αυτό εκπαιδεύετε το σώμα σας να γνωρίζει πότε είναι ώρα για ξεκούραση και πότε θα πρέπει να αποδίδει τα μέγιστα για να ανταπεξέλθετε στις απαιτήσεις της ημέρας.

Χαλαρώστε πριν τον ύπνο

Ιδανικά αφιερώστε τις μία με δύο ώρες πριν τον ύπνο για να κάνετε δραστηριότητες που θα σας αποφορτίσουν και θα σας χαλαρώσουν, όπως ένα ζεστό μπάνιο, διαλογισμό, διάβασμα ενός βιβλίο, χρόνος με τους αγαπημένους σας. Σίγουρα για μία μαμά αυτό είναι δύσκολο, μίας και ο ελεύθερος και χαλαρός χρόνος είναι ελάχιστος, προσπαθήστε όμως να ηρεμήσετε πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι έστω και για μισή ώρα.

Χαμηλώστε τα φώτα το απόγευμα

Τις απογευματινές ώρες, τα μάτια μας είναι έτσι και αλλιώς πιο ευαίσθητα από ότι είναι το πρωί και ιδανικά καλό είναι πριν τον ύπνο να αποφεύγετε τον έντονο φωτισμό και την μπλε ακτινοβολία από τις οθόνες.

Διατηρήστε το υπνοδωμάτιό σας σκοτεινό, ήσυχο και δροσερό

Οι ξαφνικοί θόρυβοι το βράδυ και τα φώτα μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο σας και να σας ξυπνήσουν. Εάν κοιμάστε πολύ ελαφρά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ωτοασπίδες ή μία μάσκα για τα μάτια. Εξίσου σημαντικό είναι να διατηρήσετε το υπνοδωμάτιό σας δροσερό, περίπου στους 18 βαθμούς.

Σηκωθείτε από το κρεβάτι εάν δεν νυστάζετε

Εάν ξαπλώσετε αλλά δεν σας «κολλάει» ύπνος, σηκωθείτε από το κρεβάτι, κάντε ιδανικά κάτι που σας χαλαρώνει, κι έπειτα δοκιμάστε ξανά. Το να προσπαθείτε να κοιμηθείτε ενώ δε νυστάζετε μόνο εκνευρισμό μπορεί να σας προκαλέσει.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram