Επηρεάζει η διατροφή τον ύπνο σου; 

Δημοσιεύθηκε 1 Μαρτίου, 2023

Εάν η σχέση σου με τον ύπνο δεν είναι η καλύτερη που είχες ποτέ, τότε στο άρθρο αυτό θα βρεις ορισμένες συμβουλές που αν δεν λύσουν το πρόβλημά σου, τότε τουλάχιστον θα βελτιώσουν έστω λίγο την υφιστάμενη κατάσταση.

Πως επηρεάζει η διατροφή τον ύπνο;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η τρυπτοφάνη είναι ένα από τα απαραίτητα αμινοξέα. Δηλαδή ένα από αυτά που ο οργανισμός μας αδυνατεί να συνθέσει και πρέπει να τα λαμβάνει μέσω της διατροφής. Η τρυπτοφάνη εισέρχεται στον εγκέφαλο και μετατρέπεται σε σεροτονίνη. Αυτή με τη σειρά της, δρα ευεργετικά στην διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου.

Αντίθετα, υπάρχει μια ομάδα αμινοξέων (στοιχεία αμινοξέων που απαρτίζουν τις πρωτεΐνες), που ανταγωνίζονται την τρυπτοφάνη για την είσοδο στον εγκέφαλο και ονομάζονται ουδέτερα αμινοξέα.

Όταν το γεύμα περιέχει αυξημένη ποσότητα υδατανθράκων, αυξάνει την έκκριση της ινσουλίνης. Η ινσουλίνη με την σειρά της μειώνει την συγκέντρωση των ουδέτερων αμινοξέων στο αίμα. Έτσι, κυκλοφορεί αναλογικά περισσότερη τρυπτοφάνη γεγονός που οδηγεί σε βελτίωση της ποιότητας και της διάρκειας του ύπνου.

Τρόφιμα τα οποία μπορούν να σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τον ύπνο σου είναι τα κεράσια και συγκεκριμένα μια ποικιλία που καλλιεργείται στην κοιλάδα Jerte της Ισπανίας, όπως επίσης και η ποικιλία Montmorency. Τα συγκεκριμένα τρόφιμα έχουν μεγάλη συγκέντρωση ορισμένων χημικών ουσιών με φαρμακευτική δράση. Είναι οι λεγόμενες φυτοχημικές ουσίες. Σε αυτές που βελτιώνουν τις συνήθειες του ύπνου ανήκουν και η μελατονίνη, η σεροτονίνη και η ρεσβερατρόλη, οι οποίες περιέχονται σε αυξημένες ποσότητες στις δύο αυτές ποικιλίες κερασιών.

Άλλη μία κατηγορία τροφίμων που πιθανόν να βελτιώσουν τον ύπνο σου είναι τα μύδια. Τα οστρακοειδή και ειδικότερα τα μύδια, είναι πλούσια σε ψευδάργυρο. Ο ψευδάργυρος εμπλέκεται στην παραγωγή τουλάχιστον 300 ενζύμων και συμμετέχει σε εκατοντάδες διαδικασίες του σώματος, από την σύνθεση του DNA μέχρι την επισκευή των κυτταρικών μεμβρανών, του γενετικού υλικού και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Έτσι, ο ψευδάργυρος εκτός των άλλων, μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα τη νύχτα.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram