Δύο φούστες μαζί: Το ανορθόδοξο trend από τις πασαρέλες

Δημοσιεύθηκε 10 Δεκεμβρίου, 2022

Ημόδα κάνει κάνει κύκλους. Αυτή είναι η πιο διαδεδομένη άποψη για τη μόδα και η πιο σωστή. Η παρθενογένεση στη μόδα, εν μέρει, έχει πεθάνει (είναι ελάχιστοι οι σχεδιαστές που καινοτομούν πια), αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι η μόδα δεν έχει ενδιαφέρον. Γιατί, ακόμα κι αν κάποιες τάσεις έρχονται, φεύγουν και ξαναέρχονται κ.ο.κ., υπάρχει το κομμάτι της νοσταλγίας και της ταύτισης για πολλούς, που τις κάνουν ελκυστικές προς τους ενδιαφερομένους με τη μόδα.

Για εμένα, λοιπόν, το να φορέσω δυο φούστες μαζί, όπως υπαγορεύει το τελευταίο trend που έχει ξεχωρίσει από τις Spring 2023 συλλογές, κρύβει ένα κομμάτι νοσταλγίας. Δηλαδή ως ένα κορίτσι που της άρεσε πάντα να πειραματίζεται με το στιλ της, και που έκανε τόσα λάθη όταν δοκίμαζε μια τάση σαν αυτή, τώρα που τη βλέπω να επιστρέφει, η teenager μέσα μου, δικαιώνεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μόδα ναι, κάνει κύκλους. Αλλά αυτά τα «πισωγυρίσματα» είναι αυτά που μας συνδέουν μαζί της. Για κάποιους είναι οι αναφορές από τη μόδα του ’70 και για άλλους, είναι οι δυο φούστες μαζί ή αλλιώς, το layering δυο φουστών. Σε κάθε περίπτωση, το τελευταίο, είναι μια τάση από τα 00s, που είναι σε φουλ ισχύ και όσο κι αν ακούγεται περίεργη, δεν είναι, σε καμία περίπτωση, το χειρότερο πράγμα στον κόσμο. Αντιθέτως, βγάζει νόημα και έχει ενδιαφέρον.

Πώς φοριούνται δυο φούστες μαζί;
Πριν σου μιλήσω για την τάση, να σου εξηγήσω ότι, πιθανότατα, να μην είναι αυτό που φαντάζεσαι. Όταν μιλάμε για το layering δυο φουστών μαζί, δεν σημαίνει ακριβώς ότι φοράμε δυο φούστες τη μια πάνω από την άλλη. Δηλαδή, τις φοράμε έτσι, αλλά με τη διαφορά ότι διαφέρει το στιλ της φούστας που θα επιλέξει κανείς και φυσικά, το μήκος. Η τάση που βλέπουμε στις πασαρέλες, στην ουσία, υποστηρίζει το έξυπνο layering το οποίο προκύπτει από τον συνδυασμό μιας ημιδιάφανης (άρα και πιο λεπτής) φούστας (σαν τα undergarments που φορούσαν οι γυναίκες στα 50s και τα 60s), και μιας πιο κλασικής φούστας.

Η δεύτερη φούστα, είναι συνήθως πιο μακριά και η κύρια (η από πάνω), μπορεί να είναι σε πιο κοντό μήκος. Μπορεί, δηλαδή, κανείς να δοκιμάσει να φορέσει δυο φούστες μαζί, φορώντας μια μίνι τζιν και από κάτω μια διάτρητη. Ή να επιλέξει μια σατέν slip skirt και να τη φορέσει με μια ημιδιάφανη σε άλλο χρώμα, δημιουργώντας ένα πιο ενδιαφέρον contrast. Το ύφασμα της φούστας μπορεί να αλλάζει κάθε φορά, το ίδιο και η δεύτερη φούστα που τοποθετείται από κάτω, δημιουργώντας layers.

Πώς προέκυψε όμως, η τάση αυτή;
Κοίτα, δεν θεωρώ την τάση του να φοράς δύο φούστες μαζί, αναμενόμενη. Αλλά από την άλλη, δεν είναι και κάτι που δεν περιμέναμε με τίποτα να δούμε. Με την τεράστια επιτυχία της μόδας των 00s, που έχει γίνει ιδιαίτερα αγαπητή στη Gen Z και σε αρκετούς celebrities, είναι απόλυτα φυσικό να βλέπουμε τους σχεδιαστές να εξερευνούν όλο και περισσότερο τη μόδα αυτή.

Εκτός από αυτό όμως, νομίζω ότι είναι ο τρόπος κάποιων σχεδιαστών, να προσφέρουν κάτι που δεν είναι μεν απόλυτα καινούργιο, αλλά έχει κάτι φρέσκο και ανορθόδοξο. Αν σκεφτεί κανείς τα trends που έχουν προκύψει τελευταία, από τα ξεκούμπωτα παντελόνια μέχρι και τα botox στα πόδια που κάνουν πολλοί για να υιοθετήσουν την τάση των ψηλοτάκουνων, οι δύο φούστες φορεμένες μαζί, ίσως να είναι και η πιο «φυσιολογική». Εγώ, πάλι, τη βρίσκω απόλυτα εφαρμόσιμη, εφόσον, τοποθετήσεις μια πιο λεπτή φούστα κάτω από μια με πιο σταθερό ύφασμα. Είναι σίγουρα, ένα ενδιαφέρον στιλιστικό τρικ το οποίο εξελίσσει την ιδέα του layering και μας υπενθυμίζει την πολύπλευρη ιδιότητα των ρούχων.

Παρακάτω, μερικά looks από τις Spring 2023 πασαρέλες που θα σε εμπνεύσουν να δεις την τάση αυτή, με άλλο μάτι.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram