Διαλειμματική προπόνηση: 30’ αρκούν για να γυμνάσεις το κάτω μέρος του σώματός σου

Δημοσιεύθηκε 22 Σεπτεμβρίου, 2021

Το καλοκαίρι έχει πλέον τελειώσει (ημερολογιακά τουλάχιστον) και η επιστροφή στην καθημερινότητα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Δεν είναι καιρός να ξεκινήσεις σιγά σιγά και τη γυμναστική για να χάσεις τα περιττά κιλά που πήρες στις διακοπές;

Αν νιώθεις έτοιμη (οκ, από Δευτέρα) η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση θα σε βοηθήσει πολύ. Αν σε μπερδεύει ο όρος στα ελληνικά, είναι η λεγόμενη προπόνηση HIIT και είναι μια ενισχυμένη μορφή διαλειμματικής προπόνησης, όπου εναλλάσσονται περίοδοι μικρής έντονης αερόβιας άσκησης με λιγότερο έντονες περιόδους ανάκαμψης, και οι συνεδρίες HIIT μπορεί να κυμαίνονται από 4 έως 30 λεπτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια HIIT συνεδρία συχνά αποτελείται από μια περίοδο προθέρμανσης που ακολουθείται από τρεις μέχρι δέκα επαναλήψεις υψηλής έντασης άσκησης, που χωρίζονται από μικρές περιόδους άσκησης μέτριας έντασης για ξεκούραση, και ολοκληρώνεται με μια περίοδο αποθεραπείας.

Αν δεν σου αρέσει το γυμναστήριο, αλλά θέλεις να γυμναστείς και ο ελεύθερος χρόνος σου είναι περιορισμένος, τότε η προπόνηση HIIT είναι ό,τι χρειάζεσαι. Το βίντεο που θα δεις παρακάτω θα σε βοηθήσει να γυμνάσεις το κάτω μέρος του σώματός σου -και τον κορμό κατ’ επέκτασιν- για να μπορέσεις σταδιακά να γραμμώσεις το σώμα σου και παράλληλα να χάσεις τα περιττά κιλά.

Μια μελέτη το 2008 έδειξε ότι σε 2,5 ώρες προπόνησης σπριντ παράγονται παρόμοιες βιοχημικές μεταβολές των μυών που αντιστοιχούν σε 10,5 ώρες προπόνηση αντοχής. Σύμφωνα με μια μελέτη από το King, το HIIT αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό (RMR) για τις επόμενες 24 ώρες λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης οξυγόνου μετά την άσκηση, και μπορεί να βελτιώσει τη μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου (VO2 max) πιο αποτελεσματικά από ότι κάνει η παραδοσιακή αερόβια προπόνηση.

Η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση έχει αποδειχθεί επίσης ότι βελτιώνει την αθλητική απόδοση. Μια μελέτη του 2011 αξιολογεί την επίδραση του HIIT για καρδιαγγειακές νόσους σε εφήβους και αναφέρει ότι «η σύντομη, έντονη άσκηση είναι μια άμεσα αποτελεσματική άσκηση για τη βελτίωση καρδιαγγειακών κινδύνων σε εφήβους».

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram