Γιατί τρώω πολλά γλυκά;

Δημοσιεύθηκε 12 Φεβρουαρίου, 2022

Ένας λόγος για τον οποίο τρώμε γλυκά είναι οι προτιμήσεις που «εγκαθίστανται» από μικρή ηλικία. Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι που μας οδηγούν στο να τρώμε περισσότερα γλυκά.

Η κακή ποιότητα ύπνου: Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τις ορμόνες του στρες στον οργανισμό και δημιουργεί συχνότερα την ανάγκη για κάτι που θα μας δώσει γρήγορα ενέργεια (καθώς ο οργανισμός δεν παίρνει επαρκή ενέργεια από τον ύπνο), άρα τρώμε γλυκά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κακή σύσταση γευμάτων: Οι απλοί υδατάνθρακες (ζάχαρη, χυμοί, αναψυκτικά κ.τ.λ.) ανεβάζουν το σάκχαρο στο αίμα γρήγορα, και το ίδιο γρήγορα φεύγουν από το αίμα προκαλώντας την αίσθηση «υπογλυκαιμίας» ή πείνας. Αυτό μας οδηγεί στην κατανάλωση ακόμα περισσότερων γλυκών και στην πρόσληψη επιπλέον θερμίδων.

Οι ψυχολογικοί παράγοντες: Πολύ συχνά η γλυκιά γεύση συνδέεται στη σκέψη μας με μια γρήγορη ευχαρίστηση (θα φάω ένα γλυκό τώρα που είμαι στενοχωρημένος και θα μου περάσει). Τα συναισθήματα που μπορεί να μας οδηγούν στην αναζήτηση μιας γρήγορης ευχαρίστησης είναι η λύπη, το άγχος, η στενοχώρια, ακόμα και η ανία.

Αφού καταναλώσουμε το γλυκό όμως συχνά βλέπουμε ότι δεν μας βοήθησε καθόλου, γιατί η ευχαρίστηση που πήραμε ήταν στιγμιαία αλλά το πρόβλημα παραμένει και συχνά είναι πιθανό να το κάνουμε χειρότερο τρώγοντας και κάτι που μας φόρτωσε θερμίδες.

Θα πρέπει λοιπόν να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά μας και να μάθουμε να βρίσκουμε άλλες διεξόδους εκτός των γλυκών για να τα λύνουμε ή να τα επεξεργαζόμαστε.

Το προ-εμμηνορυσιακο σύνδρομο ή άλλες παθήσεις: Πολλές γυναίκες νιώθουν εντονότερη την επιθυμία να καταναλώσουν γλυκά τις ημέρες πριν τον κύκλο τους. Αυτό μπορεί να διορθωθεί με καλύτερη, ισορροπημένη διατροφή.

Για ποιον λόγο πρέπει να τα περιορίσουμε

Περιέχουν αρκετές θερμίδες. Kαθώς τα περισσότερα περιέχουν πολύ λίπος όπως κρέμα γάλακτος ή σαντιγί ή βούτυρο αλλά και πολλή ζάχαρη ή σιρόπι ζάχαρης, είναι πηγή πολλών θερμίδων που όταν είναι παραπάνω από αυτές που χρειαζόμαστε, αποθηκεύονται στις λιπαποθήκες μας, οι οποίες μεγαλώνουν και αυξάνει το βάρος μας.

Μας δίνουν «κενές θερμίδες». Η ζάχαρη και τα περισσότερα γλυκά ανήκουν στην κατηγορία των «κενών θερμίδων», είναι δηλαδή τρόφιμα που έχουν κυρίως θερμίδες και μόνο μικρή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, άρα δεν προσφέρουν πολλά παραπάνω στον οργανισμό.

Είναι οπότε προτιμότερο να φάμε κάτι άλλο που και θα μας χορτάσει καλύτερα αλλά θα μας προσφέρει περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Αυξάνουν τους δείκτες φλεγμονής και μαζί με το υπερβάλλον βάρος αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Σακχαρώδους Διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων σε άτομα με προδιάθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram