Γιατί να επισκεφτείς τη Χαλκίδα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Δημοσιεύθηκε 17 Ιουνίου, 2021

Το πρώτο τριήμερο που όλοι περιμέναμε έφτασε !ψάχνετε άμεσο προορισμό; Σας τον έχω !

Η Χαλκίδα είναι ο πλέον δηµοφιλής προορισµός -και εξαιρετικά κοντινός- ειδικά στους Αθηναίους για εκδροµή που συνδυάζεται µε µπάνιο και θαλασσινά στις ψαροταβέρνες και τα ουζερί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτός από την παραλία που θα κάνετε τη βόλτα σας, τα “τρελά” νερά του Ευρίπου που θα δείτε να κινούνται άτακτα, το φαγητό, τη θάλασσα, την “παλιά” ή “μικρή” γέφυρα όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι μιλώντας για τη συρταρωτή γέφυρα του Ευρίπου, η κοντινή στην Αθήνα, Χαλκίδα έχει πολλές ακόμα επιλογές για τον επισκέπτη της.

Σας έχω 3 λόγους να έρθετε στην Χαλκίδα!

Μπορείτε να επισκεφθείτε τα αξιοθέατα της Χαλκίδας που βρίσκονται μέσα στην Πόλη.

 Σπίτι µε τα Αγάλματα

Ένα από τα λίγα εναποµείναντα κτήρια της πόλης που θυµίζουν τον αρχιτεκτονικό της πλούτο και ένα πραγµατικό στολίδι της. Βρίσκεται στο Κρηπίδωµα απέναντι από το Κόκκινο Σπίτι, χτίστηκε το 1891 και έχει πάρει την ονοµασία του εξαιτίας των αγαλµάτων που κοσµούν την οροφή του (2 ανδρικά και 2 γυναικεία) και για τα υπέροχα γλυπτά µαρµάρινα νεοκλασικά φουρούσια, την επιβλητική µαρµάρινη σκάλα, την βρύση στον περίβολο φτιαγµένη από κοµµάτια επιτύµβιων οθωµανικών στηλών ενώ είναι εντυπωσιακός και ο εσωτερικός του διάκοσµος. Ήταν το πατρικό σπίτι του συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα και στις αρχές του 1980 αγοράστηκε από τον Δήµο ενώ µια δεκαετία σχεδόν µετά άρχισε η αναπαλαίωση του. Σήµερα έχει παραχωρηθεί από τον Δήµο, στο Λύκειο Ελληνίδων και στην Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών.

Οι Καμάρες της Χαλκίδας

Το ρωµαϊκό υδραγωγείο, γνωστό ως Καµάρες, θα το συναντήσετε στη βόρεια έξοδο της Χαλκίδας, στην περιφερειακή οδό. Πρόκειται για έργο που κατασκεύασαν οι Ρωµαίοι σε πρώτη περίοδο για την ύδρευση της πόλης και σε δεύτερη οι Ενετοί το οποίο διατηρείται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση. Σώζονται 12 ακέραιες καµάρες µε αψίδες και 3 κολώνες χωρίς αψίδες. Το σκηνικό είναι εντυπωσιακό και θα τραβήξει την προσοχή σας, κυρίως τις βραδινές ώρες, οπότε και φωταγωγείται. Σηµ. Στην περιοχή υπήρχε οικισµός από την Παλαιολιθική Εποχή, τη γεωµετρική, την Κλασική ως και τη Ρωµαϊκή.

Επίσης, στον οικισµό του Δοκού (περίπου 3,5 χλµ. από τη Χαλκίδα) σώζονται άλλες 8 ερειπωµένες καµάρες κατά µήκος του δρόµου Χαλκίδας – Δοκού οι οποίες είναι µέρος του ίδιου υδραγωγείου.

Επιπλέον μπορείτε να δείτε από κοντά το Παλιρροϊκό φαινόμενο.

Η Χαλκίδα είναι διάσημη για το παλιρροϊκό φαινόμενο του πορθμού του Ευρίπου, ένα σπάνιο φαινόμενο αλλαγής της κατεύθυνσης της ροής των θαλασσίων ρευμάτων. Το φαινόμενο αυτό έχει προκαλέσει τον θαυμασμό και το ενδιαφέρον των ανθρώπων από τα πολύ παλιά χρόνια, τόσο από αστρονομικής και γεωφυσικής άποψης, όσο και από φιλοσοφικής.

Στο σημείο όπου υπάρχει η παλαιά γέφυρα, ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει την αλλαγή της κατεύθυνσης του νερού κάθε 6 ώρες περίπου, άλλοτε από τον Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο με κατεύθυνση προς τον νότιο και άλλοτε αντίστροφα. Εκεί είναι και το μοναδικό σημείο κορύφωσης του φαινομένου, όπου η ταχύτητα του ρεύματος φθάνει ακόμη και τα 9 μίλια την ώρα και κάνει ακόμα πιο αισθητό το παλιρροϊκό φαινόμενο, επιβεβαιώνοντας έτσι την ύπαρξη των θαυμαστών φυσικών κανόνων που λειτουργούν στα πλαίσια της νομοτέλειας της φύσης.

Και φυσικά,μπορείς να απολαύσεις το φαγητό και τον καφέ με θέα την θάλασσα έχοντας την υπέροχη θέα να σε γαληνεύει σε οικονομικές κι προσιτές τιμές καλύπτοντας όλα τα γούστα!

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram