Αυτή η βιταμίνη θα σε βοηθήσει με τις ημικρανίες

Δημοσιεύθηκε 21 Οκτωβρίου, 2022

Η ημικρανία είναι μια νευρολογική πάθηση που προκαλεί σοβαρούς πονοκεφάλους που συνήθως εντοπίζονται σε μια περιοχή του κεφαλιού.

Ο πόνος μπορεί να είναι εξουθενωτικός, ενώ οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν και άλλα συμπτώματα όπως ναυτία ή έμετο. Οι ημικρανίες μπορεί να οφείλονται και σε παράγοντες όπως το στρες ή οι ορμονικές αλλαγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διατροφή είναι ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τις ημικρανίες.

Οι αιτίες που τις πυροδοτούν ωστόσο ή τα προληπτικά μέτρα μπορεί να είναι διαφορετικά για κάθε άτομο.

Στη νέα μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ δύο βιταμινών του συμπλέγματος Β, της θειαμίνης (βιταμίνη Β1) και της ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2) και των πονοκεφάλων ή της ημικρανίας.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από συμμετέχοντες στην Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή (NHANES) από το 1999-2004.

Από τους 13.000 συμμετέχοντες, οι 2.745 είχαν βιώσει σοβαρό πονοκέφαλο ή ημικρανία τους τελευταίους τρεις μήνες. Οι ερευνητές μελέτησαν την 24ωρη διατροφική πρόσληψη θειαμίνης και ριβοφλαβίνης εξετάζοντας δεδομένα που συλλέχθηκαν από συνεντεύξεις των συμμετεχόντων.

Εξετάστηκαν αρκετοί παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του τρόπου ζωής, των δημογραφικών στοιχείων και των συννοσηροτήτων των συμμετεχόντων.

A set of natural products rich in vitamin B1 Thiamine. Healthy food concept. Cardboard sign with the inscription. (A set of natural products rich in vitamin B1 Thiamine. Healthy food concept. Cardboard sign with the inscription., ASCII, 114 components

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι υψηλότερες ποσότητες θειαμίνης στη διατροφή συσχετίστηκαν με χαμηλότερες πιθανότητες ημικρανίας.

Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για τις γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη. Δεν βρέθηκε σημαντική μείωση του κινδύνου που σχετίζεται με τη ριβοφλαβίνη.

Έχει αποδειχθεί ότι η θειαμίνη είναι ιδιαίτερα σημαντική στη ρύθμιση των επιπέδων της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Οι ανωμαλίες στη λειτουργία της σεροτονίνης έχουν εμπλακεί άμεσα στην παθοφυσιολογία της ημικρανίας.

Η έρευνα είχε κάποιους περιορισμούς, όπως ότι τα δεδομένα βασίζονταν στην αυτοαναφορά των συμμετεχόντων, η οποία μπορεί να είναι ανακριβής. Επιπλέον, οι συνεντεύξεις δεν περιελάμβαναν ερωτήσεις για όλες τις παθήσεις του εντέρου και οι ερευνητές δεν εξέτασαν τα διατροφικά πρότυπα.

Δεν εξετάστηκε επίσης η πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει την πρόσληψη θειαμίνης και ριβοφλαβίνης.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η θειαμίνη μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο συμπλήρωμα διατροφής για τα άτομα που πάσχουν από ημικρανία και μπορεί να έχουν ήπια έως μέτρια έλλειψη μαγνησίου ή που έχουν μεταβολικές διαταραχές του μεταβολισμού του ασβεστίου και του μαγνησίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram