Αυτές είναι οι ώρες που πρέπει να κοιμάσαι μετά τα 30 

Δημοσιεύθηκε 19 Ιουνίου, 2022

Οι ερευνητές εξέτασαν τις συνήθειες ύπνου 500.000 ατόμων από 38- 73 χρονών

Αν κάθε φορά που χτυπάει το ξυπνητήρι, εύχεστε να είχατε κοιμηθεί λίγο παραπάνω, νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί να κοιμάστε ήδη περισσότερο από, ότι χρειάζεται ανάλογα με την ηλικία σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Cambridge και του πανεπιστημίου Fudan της Σαγκάης, το 8ωρο τελικά δεν είναι ο ιδανικός χρόνος για ύπνο για όσους είναι προς το τέλος της δεκαετίας των 30. Οι ιδανικές ώρες είναι κοντά στις 7 καθώς φαίνεται πως είναι ο μόνος χρόνος που δεν επιδρά αρνητικά στο σώμα από μια ηλικία κι έπειτα.

Οι ερευνητές, προκειμένου να καταλήξουν στην ιδανική ώρα ύπνου, εξέτασαν τις συνήθειες ύπνου 500.000 ατόμων από 38- 73 χρονών. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν ως προς τις νοητικές τους ικανότητες ενώ απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τις συνήθειες του ύπνου τους αλλά και τη σωματική και πνευματική τους υγεία.

Τα ευρήματα καταρρίπτουν τον μύθο του 8ώρου αφού η έρευνα καταλήγει ότι ο 8ωρος ύπνος ή περισσότερο αλλά και ο ύπνος λιγότερο από 7 ώρες, μπορεί να επιδράσει αρνητικά στο σώμα μας όσο μεγαλώνουμε. Αν κοιμόμαστε λάθος ώρες, σύμφωνα με τους ειδικούς, παρουσιάζουμε προβλήματα ψυχικής υγείας αλλά ενδέχεται να παρατηρήσουμε επιβράδυνση και στις νοητικές μας δεξιότητες.

Όσο για το τι μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε έναν ποιοτικό ύπνο, οι ερευνητές επιμένουν πως αυτό δεν είναι άλλο από την συνέπεια. Σύμφωνα με τους ίδιους μάλιστα, αν κατά τη διάρκεια της νύχτας για κάποιον λόγο διακοπεί ο ύπνος μας, τότε το άλλο πρωί μπορεί να νιώθουμε κουρασμένοι καθώς ο εγκέφαλος δεν έχει αρκετό χρόνο να απομακρύνει τις τοξίνες.

Ένα ακόμη σημαντικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι ο ποιοτικός και σωστός ύπνος μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών. Μία από τις επικεφαλής της έρευνας, η καθηγήτρια Barbara Sahakian από το Πανεπιστήμιο του Cambridge αναφέρει: «Το να κοιμάται κανείς καλά, είναι απαραίτητο σε όλα τα στάδια της ζωής, αλλά κυρίως όσο μεγαλώνουμε. Οι άνθρωποι όσο μεγαλώνουν, έχουν ανάγκη από συγκεκριμένες ώρες ύπνου για να διατηρήσουν καλή ψυχική υγεία και ευεξία και να αποφύγουν τον περιορισμό των νοητικών τους δυνατοτήτων, κυρίως σε ασθενείς με ψυχιατρικές αναταραχές και άνοια».

Κι αφού τώρα μάθατε πως το 7ωρο είναι το ιδανικό ωράριο για ύπνο, αν θέλετε να κοιμάστε καλύτερα το βράδυ, δεν έχετε παρά να αφιερώνετε χρόνο στην έκθεσή σας στο φως, να τρώτε ένα καλό πρωινό και να προσφέρετε στον εαυτό σας τη χαλάρωση που του αξίζει, ακούγοντας τις πραγματικές του ανάγκες.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram