Απώλεια βάρους: Πόσες θερμίδες καίτε όταν κοιμάστε;

Δημοσιεύθηκε 20 Ιουλίου, 2023

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσες θερμίδες καίτε όταν κοιμάστε; Κι ενώ μπορεί να νομίζετε ότι η απάντηση είναι «όχι πολλές» θα εκπλαγείτε από τη ποσότητα ενέργειας που χρειάζεστε όταν ξεκουράζεστε.

Το πόσες θερμίδες την ώρα του ύπνου εξαρτάται από μία πληθώρα παραγόντων όπως το σωματικό βάρος, τον μεταβολισμό και τις ώρες που κοιμάστε κάθε βράδυ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καύση θερμίδων και ύπνος
Μία γυναίκα που ζυγίζει 56-57 κιλά υπολογίζεται ότι καίει περίπου 38 θερμίδες την ώρα όταν κοιμάται. Σε έναν ύπνο διάρκειας επτά με εννέα ωρών, όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί, ο συνολικός αριθμός θερμίδων που μπορείτε να κάψετε είναι 266 με 342 θερμίδες.

Ο αριθμός των θερμίδων που καίγονται αυξάνεται ανάλογα με το σωματικό βάρος. Έτσι μία γυναίκα που ζυγίζει 68 κιλά μπορεί να κάψει 46 θερμίδες ανά ώρα ύπνου, άρα 322-414 θερμίδες συνολικά σε ένα βράδυ. Αντίστοιχα μία άλλη με βάρος 83 κιλά καίει 56 θερμίδες ανά ώρα και 392-504 θερμίδες ανά ώρα.

Έρευνα έδειξε ότι παραλείποντας τον ύπνο για ένα ολόκληρο βράδυ οι συμμετέχοντες έκαψαν από 135 μέχρι 160 θερμίδες παραπάνω. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει να παραλείπετε τον ύπνο εάν θέλετε να χάσετε βάρος, καθώς η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί όχι μόνο με την αύξηση βάρους μακροπρόθεσμα, αλλά και με τα προβλήματα συμπεριφοράς και την κακή ψυχολογία.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας. Τι να έχετε κατά νου:

  • Τρώγοντας αργά το βράδυ δεν μειώνετε τον μεταβολικό σας ρυθμό. Δεν υπάρχει λόγος να σας πιάνει μανία να καταναλώσετε το τελευταίο γεύμα της ημέρας πριν τις 8 το βράδυ. Εάν φάτε στις 9 ή στις 10 δεν σημαίνει ότι θα πάρετε βάρος, ούτε ξαφνικά διπλασιάζεται η θερμιδική αξία του φαγητού σας. Ωστόσο καλό είναι να αποφύγετε τα βαριά γεύματα και τις μεγάλες ποσότητες γιατί μπορεί να δυσκολευτείτε στον ύπνο.
  • Βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας. Αυξάνοντας την μυϊκή σας μάζα, αυξάνεται και τον αριθμό θερμίδων που μπορείτε να κάψετε τις ώρες που κοιμάστε το βράδυ.
  • Βεβαιωθείτε ότι δεν πάσχετε από κάποιο μεταβολικό σύνδρομο όπως ο υπερθυρεοειδισμός και ο υποθυρεοειδισμός.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram