Από που πήρε άραγε το όνομα της η Χαλκίδα;

Δημοσιεύθηκε 13 Σεπτεμβρίου, 2023

Η πόλη μας, όσο και να σας ακουστεί υπερβολικό, ανήκει στις πόλεις της Ελλάδας που έχουν τεράστια ιστορία πίσω τους. Για αυτή την ιστορία θα μιλήσουμε όμως κάποια άλλη στιγμή. Σήμερα θα δώσουμε περισσότερο έμφαση στην ονομασία της. Εσείς ξέρατε από που πήρε το όνομα της η Χαλκίδα;

Η Χαλκίδα είναι κτισμένη στις δύο πλευρές του πορθμού του Ευρίπου με το ένα κομμάτι της να βρίσκεται στην Εύβοια και το άλλο της στην Στερεά Ελλάδα. Πρόκειται για μία πόλη με έντονη κοινωνική, πνευματική, βιομηχανική και τουριστική κίνηση, ενώ με τα 2 λιμάνια της στον Εύριπο, υπήρξε μία από τις πιο δραστήριες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τη μυθολογία το όνομα Χαλκίδα δόθηκε στην πόλη προς τιμήν της ομώνυμης θυγατέρας του Ασωπού και της Μεθώνης.

Κατά μια άλλη εκδοχή, ο χαλκός αποτέλεσε την βασική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους της περιοχής από την αρχαιότητα, γι' αυτό και η επικρατέστερη εκδοχή ονοματοδοσίας αναφέρεται στα μεταλλεία της Χαλκίδας.

Άλλη εκδοχή μιλά για την «χάλκη» ή «κάλκη», το πορφυρούχο κοχύλι από όπου οι Φοίνικες, πιθανοί οικιστές της περιοχής, προμηθεύονταν την πορφύρα.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram