Από ποιες παθήσεις προστατεύονται όσοι πίνουν αρκετό νερό

Δημοσιεύθηκε 8 Αυγούστου, 2021

Το νερό μπορεί να μην είναι το πιο εύγευστο ρόφημα του κόσμου, αλλά σίγουρα είναι το μοναδικό δίχως το οποίο δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Γιατί το χρειαζόμαστε τόσο πολύ, όμως; Από ποιες παθήσεις μπορεί να προστατευθούμε αν καταναλώνουμε όσο χρειαζόμαστε;

Το αίμα

Το νερό εξασφαλίζει ότι το αίμα έχει τη σωστή σύσταση. Αυτό είναι απαραίτητο για να μεταφέρει ανεμπόδιστα οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε όλα τα όργανα και τους ιστούς. Μεταξύ αυτών στον εγκέφαλο, την καρδιά, τους νεφρούς και τους μυς. Δίχως επαρκή οξυγόνωση, όλα τα όργανα κινδυνεύουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πεπτικό σύστημα

Η αφυδάτωση αποτελεί εύκολα αναστρέψιμη αιτία δυσκοιλιότητας. Οδηγεί επίσης σε ένταση του όξινου περιβάλλοντος στο στομάχι, με συνέπεια αυξημένο κίνδυνο για γαστρικό έλκος.

Τον εγκέφαλο

Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμα και η ήπια αφυδάτωση (απώλεια 1-3% του νερού από το σώμα) μπορεί να επηρεάσει σημαντικές λειτουργίες του εγκεφάλου, οδηγώντας σε διαταραχή:

  • Της ψυχικής διάθεσης
  • Της ικανότητας συγκέντρωσης της προσοχής
  • Της μνήμης
  • Της σκέψης
  • Της λογικής

Η ήπια αφυδάτωση έχει συσχετισθεί ακόμα και με τις κεφαλαλγίες (πονοκεφάλους). Ας μην ξεχνάμε, εξ άλλου, ότι η ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος ελέγχεται από τον εγκέφαλο. Επιπλέον, ένας από τους κυριότερους θερμορρυθμιστούς μηχανισμούς είναι η εφίδρωση, η οποία προϋποθέτει επαρκή πρόσληψη νερού.

Τις αρθρώσεις

Οι αρθρώσεις μας επιστρώνονται από χόνδρο (αρθρικός χόνδρος), ο οποίος αποτελείται από νερό σε ποσοστό 80%. Επιπλέον, λιπαίνονται από το αρθρικό υγρό που παρεμβάλλεται μεταξύ των οστών.

Η μακροχρόνια αφυδάτωση μπορεί να συμβάλλει στην εκφύλιση των χόνδρων σε άκρα και σπονδυλική στήλη. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανεπάρκεια του αρθρικού υγρού. Η συνέπεια είναι βλάβη και φλεγμονή στις αρθρώσεις.

Τους νεφρούς

Η επαρκής κατανάλωση νερού μπορεί να αποτρέψει πολλές διαταραχές των νεφρών. Μελέτες, π.χ., έχουν δείξει ότι η αφυδάτωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο νεφρολιθίασης (πέτρες στα νεφρά).

Το δέρμα

Η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη για καθαρό, χωρίς ρυτίδες δέρμα. Μπορεί επίσης να προστατεύσει από ορισμένες δερματολογικές διαταραχές, κατά την Dr. Sukol.

Τα δόντια

Το νερό είναι απαραίτητο για επαρκή παραγωγή σιέλου. Το σάλιο βοηθεί το στόμα να αποβάλλει τα υπολείμματα των τροφίμων και τα βακτήρια, μειώνοντας τον κίνδυνο τερηδόνα

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram