Έχεις αυτοπεποίθηση; Τσέκαρε τα χαρακτηριστικά

Δημοσιεύθηκε 25 Σεπτεμβρίου, 2021

Η πιο γοητευτική γυναίκα είναι εκείνη που έχει αυτοπεποίθηση. Η επιτυχία έρχεται αν έχεις αυτοπεποίθηση. Οι τοξικές σχέσεις δεν έχουν θέση στη ζωή σου… αν έχεις αυτοπεποίθηση. Δεν σπαταλάς το χρόνο σου σε αδιέξοδες σχέσεις… αν έχεις αυτοπεποίθηση. Δεν γίνεσαι θύμα… αν έχεις αυτοπεποίθηση. Τόσα χρόνια, τόσα θέματα ψυχολογίας και σχέσεων, η απάντηση και η λύση σχεδόν πάντα κρύβει μέσα της αυτοπεποίθηση! Καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα “όπλα” μας. Στις ερωτικές σχέσεις μας, στα επαγγελματικά μας, στις φιλίες μας, στην καθημερινότητά μας

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΜΕ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ
-Έχει αυθεντικότητα.
 Έχει επίγνωση των δυνατοτήτων του και αναδεικνύει αυτό που πραγματικά είναι και όχι αυτό που οι άλλοι θα ήθελαν να είναι. Το αποδέχεσαι ή το απορρίπτεις για αυτό το “γνήσιο” που τον/την κάνει να ξεχωρίζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Θέτει όρια. Αναγνωρίζει τα “πρέπει” και τα “θέλω” του και σου δίνει τόσο χώρο όσο χρειάζεσαι ώστε να μην τα παραβιάσεις. Παράλληλα και το ίδιο το άτομο είναι πολύ προσεκτικό ως προς τα όρια που τίθενται από τους άλλους.

-Ιεραρχεί τις ανάγκες του και ξέρει τι ζητά από τον εαυτό του και από τους άλλους. Δύσκολα θα μείνει σε μία σχέση που δεν προχωράει γιατί σέβεται τόσο τον εαυτό του όσο και τον άλλο, οπότε δεν υιοθετεί την άποψη “θα τον αλλάξω ή θα την αλλάξω”.

-Δεν επιδεικνύει αυτό που είναι. Δεν χρειάζεται να “κάνει θόρυβο” προσπαθώντας να σε πείσει για τον εαυτό του και τις ικανότητές του. Ξέρει  ποιος/ποια είναι και τι αξίζει και αποδέχεται ότι δεν μπορεί να ταιριάζει με όλους και με όλα.

-Στα δύσκολα θα “παλέψει”. Θα διαχειριστεί το άγχος, τη στενοχώρια, θα πάρει ρίσκο, θα δεχτεί την ήττα και θα ξαναρχίσει από την αρχή αν χρειαστεί.

-Ξέρει να ζητά και να δίνει συγχώρεση. Αναγνωρίζει το λάθος του, αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του. Επιπλέον εύκολα συγχωρεί και προχωρά παρακάτω. Το να πιστεύει ένας άνθρωπος στον εαυτό του δεν τον κάνει εγωιστή και άκαμπτο. Τα άτομα με αυτοπεποίθηση δεν σημαίνει ότι είναι αλάθητα, ότι δεν πληγώνονται ή ότι δεν πληγώνουν. Κάθε άλλο, το διαχειρίζονται και προχωρούν.

-Εμπιστεύεται την κρίση και τις αποφάσεις του. Βάζει ρεαλιστικούς στόχους και τους πετυχαίνει συνήθως γιατί ζει στο παρόν και εστιάζει στο σήμερα χωρίς να χάνεται στα σενάρια της φαντασίας “τι θα γίνει αν…”.

-Αποπνέει σεβασμό και εμπιστοσύνη ενώ παράλληλα είναι κοινωνικός, πρόσχαρος και αγαπητός από μεγάλο ποσοστό στις συναναστροφές του.

-Δεν φοβάται τη μοναξιά, τη διαχειρίζεται και ανασυγκροτείται κι αυτό γιατί έχει μάθει να στηρίζεται στα πόδια του οπότε δεν θα “ψάξει πατερίτσα” στην απογοήτευση ή στη δυσκολία του. Του αρέσει να μοιράζεται τους φόβους, τις δυσκολίες, τις αδυναμίες του χωρίς όμως να τα “φορτώνει” στους άλλους.

-Συνήθως το άτομο που πιστεύει στον εαυτό του θα το δούμε και επιτυχημένο επαγγελματία γιατί είναι μεθοδικό,  βάζει στόχους και προσπαθεί να τους πετύχει και καλλιεργεί ένα κλίμα συνεργασίας χωρίς να αναλώνεται σε ίντριγγες και πισώπλατους ανταγωνισμούς.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram