«Έξυπνες» συσκευές για την «έξυπνη» ανίχνευση αρρυθμιών

Δημοσιεύθηκε 12 Ιουνίου, 2021

Οι τεχνολογικές εξελίξεις στο πεδίο της ιατρικήςενθουσιάζουν, όπως και σε όλους τους τομείς. Νέες ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τα «έξυπνα» τηλέφωνα και τα «έξυπνα» ρολόγια (smart phones και smartwatches) μπορούν να μας βοηθούν στην εκτίμηση παραμέτρων όπως τα ημερήσια βήματά μας, η απόστασηπου διανύουμε, η κατανάλωση θερμίδων ή η καρδιακή συχνότητα. Μία από τις προσδοκίες που προκύπτουν από τις νέες αυτές συσκευές είναι και η διάγνωση αρρυθμιών, ιδίως της κολπικής μαρμαρυγής. Για την ανίχνευση της κολπικής μαρμαρυγής απαιτείται συνήθως παρατεταμένη παρακολούθηση του ρυθμού, ένας περιορισμός που μπορεί να ξεπεραστεί με τις «έξυπνες»συσκευές καθώς τις φέρουμε συνήθως μαζί μας όλη την ημέρα.

Το Kardia Mobile ήταν το πρώτο συμβατό με smartphone αξεσουάρ που έγινε αποδεκτό από τον FDAγια αυτό το σκοπό. Περιλαμβάνει δύο ηλεκτρόδια και παρέχει τη δυνατότητα καταγραφής ενός υψηλής ποιότητας ηλεκτροκαρδιογραφήματος στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου με μία απλή επαφή των δακτύλων των δύο άνω άκρων με τα ηλεκτρόδια αυτά. Ένας αυτόματος αλγόριθμος ελέγχει το ρυθμό, βασιζόμενος κυρίως στην κανονικότητά του, και παρουσιάζει τη διάγνωση της ύπαρξης φυσιολογικού ρυθμού ή πιθανής κολπικής μαρμαρυγής. Στην  τελευταία του έκδοση μάλιστα το Kardia Mobile δίνει τη δυνατότητα καταγραφής όχι μόνο μίας αλλά έξι ηλεκτροκαρδιογραφικών απαγωγών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

AliveCor Kardia Mobile (Πηγήwww.Alivecor.com)

Πιο πρόσφατα, η τεχνολογία αυτή έχει περάσει και στα «έξυπνα» ρολόγια, όπως το Apple Watch. Εκτός από τον οπτικό αισθητήρα για τον προσδιορισμό των καρδιακών παλμών, το «έξυπνο» αυτό ρολόι, διαθέτει και ενσωματωμένα ηλεκτρόδια με σκοπό την καταγραφή ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Δίνει τη δυνατότητα καταγραφής της απαγωγής Ι για 30 δευτερόλεπτα, άμεσης ανάλυσης της καταγραφής αυτής, αλλά και αποστολής αυτών των δεδομένων.

Apple Watch και καταγραφή κολπικής μαρμαρυγής

Λαμβάνοντας υπ’όψιν την αυξανόμενη χρήση των «έξυπνων» συσκευών, η προσέγγιση αυτή ενδεχομένως να εφαρμοστεί στο μέλλον περισσότερο μαζικά για την ανίχνευση της κολπικής μαρμαρυγής. Περισσότερα επιστημονικά δεδομένα από κλινικές μελέτες χρειάζονται οπωσδήποτε, καθώς και μεγαλύτερη εξοικίωση από τους πιο ηλικιωμένους πληθυσμούς όπου η κολπική μαρμαρυγή είναι συχνότερη. Φαίνεται όμως πως η τεχνολογία των «έξυπνων» συσκευών δε θα αργήσει να καθιερωθεί ως ένας τρόπος ιατρικής παρακολούθησης.

Ο Κωνσταντίνος Ταμπάκης είναι Καρδιολόγος, Επιμελητής του τμήματος Ηλεκτροφυσιολογίας & Βηματοδοτών του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, εξειδικευθείς στην αρρυθμιολογία στην Clinique Pasteurτης Τουλούζ.

Ιατρείο : Αθηνάς 12 & Ερμού 18, Χαλκίδα

Τηλέφωνα επικοινωνίας : 22210-22194 & 6976440634

E-mail : kostastampakis@hotmail.com

Facebook page: Ταμπάκης Κωνσταντίνος, Καρδιολόγος-Αρρυθμιολόγος

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram