Άνοια: Ο παράγοντας που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατά 60%

Δημοσιεύθηκε 4 Φεβρουαρίου, 2023

Η άνοια είναι ένα σύνδρομο χρόνιας ή προοδευτικής φύσης, που οδηγεί σε επιδείνωση της γνωστικής λειτουργίας, πέρα από τις συνήθεις συνέπειες της βιολογικής γήρανσης. Επηρεάζει τη μνήμη, τη σκέψη, τον προσανατολισμό, την κατανόηση, τον υπολογισμό, την ικανότητα μάθησης, τη γλώσσα και την κρίση. Μια νέα επιστημονική έρευνα, έρχεται να ρίξει φως σε έναν ακόμα από τους παράγοντες που μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας.

Συγκεκριμένα, μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη που βασίζεται σε δεδομένα από έρευνες υγείας του HUNT Study στο Nord-Trøndelag, επιβεβαιώνει ότι όσοι είναι παντρεμένοι για πολλά χρόνια, ειδικά κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας της ζωής, ο κίνδυνος για άνοια μειώνεται σημαντικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το να είσαι παντρεμένος μπορεί να έχει επίδραση στους παράγοντες κινδύνου για άνοια», δηλώνει ο επικεφαλής της εν λόγω μελέτης. Οι ερευνητές εξέτασαν διαφορετικούς τύπους οικογενειακής κατάστασης σε άτομα για μια περίοδο 24 ετών – από την ηλικία των 44 έως τα 68 – και διερεύνησαν εάν αυτή η κατάσταση σχετίζεται με κλινική διάγνωση άνοιας ή ήπιας γνωστικής εξασθένησης μετά την ηλικία των 70. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ομάδα που τα άτομα που ήταν παντρεμένα καθ’ όλη τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου της ζωής τους, είχαν τη χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης άνοιας. Η υψηλότερη συχνότητα παρατηρήθηκε σε διαζευγμένους και ανύπαντρους.

Τα παιδιά μειώνουν τον κίνδυνο
«Μια θεωρία είναι ότι οι άνθρωποι που είναι παντρεμένοι ζουν πιο υγιείς και ότι αυτό εξηγεί τις διαφορές στον κίνδυνο για διάφορες ασθένειες», επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 150.000 άτομα. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα για τη γενική υγεία των συμμετεχόντων, προκειμένου να ελέγξουν τη συχνότητα της άνοιας και κατά πόσο επηρεάζεται από παράγοντες όπως το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, ο διαβήτης, τα ψυχολογικά προβλήματα και η ύπαρξη στενών φίλων.

dementia

Τα αποτελέσματα της έρευνας, περιείχαν ωστόσο και άλλες εκπλήξεις. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απόκτηση παιδιών, είχε τη δική του σημασία, μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας κατά 60% μεταξύ των ανύπαντρων στη μελέτη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όσοι έχουν παιδιά, αξιοποιούν περισσότερο και πιο συχνά τις γνωστικές τους λειτουργίες. Για παράδειγμα, οι γονείς τείνουν να έχουν περισσότερες κοινωνικές επαφές και συμμετέχουν σε δραστηριότητες, που σε άλλη περίπτωση θα απέρριπταν. Αυτό διεγείρει τον εγκέφαλο, ώστε να λειτουργεί καλύτερα. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούν ένα είδος γνωστικού αποθέματος.

Η άνοια στο μικροσκόπιο
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι περισσότεροι από 55 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, ζουν με άνοια. Αριθμός ο οποίος μάλιστα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στο μέλλον. Είναι επί του παρόντος η 7η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ όλων των ασθενειών και μία από τις κύριες αιτίες αναπηρίας και εξάρτησης μεταξύ των ηλικιωμένων παγκοσμίως. Η άνοια έχει σωματικές, ψυχολογικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, όχι μόνο για τα άτομα που ζουν με άνοια, αλλά και για τους φροντιστές τους, τις οικογένειες και την κοινωνία γενικότερα. Συχνά υπάρχει έλλειψη συνειδητοποίησης και κατανόησης της άνοιας, με αποτέλεσμα τον στιγματισμό και τα εμπόδια στη διάγνωση και τη φροντίδα. Όλα τα παραπάνω υποδεικνύουν τη σημασία της αντιμετώπισης της και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισής της.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram